Kizomba – dansul aflat la limita senzualității

Kizomba – dansul aflat la limita senzualității

Pe ritmuri de tobe, cu bass puternic care îți circulă prin vene, kizomba vine să îți trezească simțurile și imaginația. Pulsul se accelerează, strângi în brațe trupul partenerului de dans și te pregătești să cochetezi cu senzualitatea. 

Având rădăcini africane (Angola), de-a lungul timpului kizomba a indus o anumită fascinație, deși este un stil de dans destul de recent. La limita intimității dintre două persoane, care se cunosc sau nu, mișcările lente, ritmate, lascive sau chiar rapide generează o „chimie” adesea greu de explicat ce se naște între cei doi dansatori.

În anumite cercuri, kizomba este considerată tango-ul african. Veridicitatea acestei afirmații depinde de persoana cu care vorbești și de cât de mult vrei să iei parte la dezbatere. Cu toate acestea, indiferent de care parte a baricadei te afli când vine vorba de istoria kizombei, un lucru e cert: kizomba ca dans îți transmite ceva inexplicabil, ce depășește granițele rațiunii și te poartă către un tărâm al simțurilor, unde mișcările se împletesc fără început și fără sfârșit. Unduirile și conexiunile vin atât de firesc, încât nu mai sunt doi dansatori, ci doar un trup ce se mișcă pe ritm. 

Kizomba class @ SWA

În martie vă aşteptăm la un nou curs de kizomba pentru începători! 😍See ya on the dance floor!More info: Curs de Kizomba pentru începători

Publicată de Salsa With Attitude Dance School pe Marţi, 6 Martie 2018

 

Kizomba este de asemenea înrudită cu câteva alte stiluri de origine africană, cum ar fi semba și tarraxinha. În funcție de piesă, stilurile se pot împleti și poți oricând împrumuta mișcări din celelalte dansuri pentru a-ți crea propriul fel de a te mișca. Muzica este presărată cu ritmuri africane și instrumente pe care le simți ca venind din podea direct în sânge.

Dacă închizi ochii și lași muzica și ritmul de kizomba să te invadeze, corpul va începe să se miște de la sine, condus de un impuls greu de explicat. Astfel descoperi că pasiunea se poate transmite și prin ritm, nu doar prin atingere. 

Diferența majoră dintre kizomba și celelalte stiluri care se predau la cursurile de dans latino-americane este cea care și te invită la înlăturarea unei bariere: nivelul de intimitate dintre dansatori, apropierea fizică. Spre deosebire de salsa și bachata, unde partenerii au o oarecare distanță între ei la început, kizomba cere o anumită conexiune chiar din start. Se practică așa numita poziție „timbru” în care partenerii de dans trebuie să fie lipiți în zona pieptului. Deși nu este singurul stil de dans care cere acest nivel de apropiere, kizomba îl cere de la primul curs.

Chiar dacă cere o anumită deschidere și trecerea unor limitări personale, kizomba a devenit extrem de populară în ultimii ani. Asta se datorează în parte muzicii care atrage orice ascultător, cât și mișcărilor intuitive, care sunt ușor de deprins la orice curs de kizomba. Prin asta nu trebuie să se înțeleagă că nu ar exista complexitate în kizomba. Dimpotrivă, kizomba te face să fii mai atent la impulsurile partenerului, la intenția sa în dans, la conexiunea aia magică propusă de fiecare dans.

 

Foto: Dana Moica

Leave a Reply