Dansator și neliniștit: etapele evoluției în dans

Dansator și neliniștit: etapele evoluției în dans

Pe parcursul vieții tale de dansator vei trece prin câteva etape. Chill, nu te speria, e ceva firesc! Ne place să fim deschiși, să vorbim din experiență: atât personală, cât și din experianța celor care ne sunt alături în comunitatea de salsa. Bineînțeles, aceste etape variază și în funcție de personalitatea fiecăruia, deci nu e obligatoriu să se întâmple și pentru tine exact la fel.

Din câte am experimentat și observat, majoritatea dansatorilor ajung să treacă prin următoarele etape:

1.Etapa „N-am habar ce fac! Ajutor!!!!”

Acesta este primul pas în călătoria ta ca dansator. Numai ce te-ai apucat de cursurile de salsa, faci timid primii pași și ți se pare că toată lumea  dansează mai bine ca tine. Ți se pare că ai două picioare stângi, că nu ai ritm și că pari ridicol pe ringul de dans. Nu îți face griji, toți am trecut prin asta și știm că e tare ciudată faza! La primele tale party-uri te uiți constant în jur și ai impresia că toată lumea se uită la tine și râde, că nu ai căuta acolo – tu, un dansator fără experiență. Da, încrederea de sine nu vine la pachet cu primul curs. 🙂

Soluția: Statul la povești cu dansatorii care au ceva ani de dans în spate. Fie că ieși la țigară și auzi povești cu și despre dans, fie că socializezi la bar sau la curs, vei afla mai devreme sau mai târziu, că nimeni nu râde de tine și că toți au trecut prin aceeași etapă. Dansatorii experimentați îți vor spune că e normal să te simți așa la început și, mai ales, că nimeni nu te judecă. Cu toții avem povești haioase sau penibile din primele noastre luni de dans, iar acestea fac subiect bun de discuție la orice vârstă! 

2. Etapa „Hmmm, treaba asta nu e chiar așa de grea…”

Etapa asta e faină tare. Ai învățat deja niște mișcări, ai prins puțin curaj și lumea dansului pare să aibă în sfârșit sens. Lucrurile sunt mai relaxate, iar tu te simți mai bine în noua ta piele de dansator de salsa! Dansezi la party, inviți la dans și ești invitat la rândul tău și totul merge ca uns! Cursurile par să fie din ce în ce mai complexe, dar deja ești obișnuit și nu te mai panichezi atât de ușor. Mai faci act de prezență și pe la câteva workshop-uri, mai imporvizezi o mișcare și simți că totul se leagă frumos. Cele două picioare stângi s-au transformat în picioare magice!

Morala: Bucură-te de etapa asta. E partea în care te simți în sfârșit bine ca dansator și nimeni nu-ți poate lua sentimentul acesta. Mai puțin etapa următoare… 

3. Etapa „Ai de mine!!! Nu știu nimic!!!!”

Aici se îngroașă gluma. Tu, de fapt , știi destul de multe ca dansator. Tocmai pentru ca ai învățat multe, ajungi să te autocritici și să o iei pe arătură. Vrei din ce în ce mai mult: să știi mai multe figuri, să înveți noi tehnici, noi stiluri, să te prinzi instant de orice figură. Ți s-a spus de la început că dansurile latino-america dau dependență, dar n-ai crezut! În etapa asta nu ai deloc răbdare cu tine însuți, îți strici tot zen-ul pentru că te grăbești. Parcă niciodată nu știi suficient de multe figuri, parcă nu te miști suficient de fluid. Începi din nou să te crezi „filat” la party.

Soluția: Totul depinde de tine. În etapa asta se întâmplă una din două: ori tragi tare de tine pentru că vrei să devii mai bun, ori îți pui pantofii în cui și renunți pentru că ai ajuns să crezi (în mod greșit!) că nu o să fii niciodată suficient de bun. Etapa asta e decisivă pentru viața ta de dansator de salsa. Fie ajungi să mergi oriunde e un workshop, ca să înveți mai multe până ești satisfăcut de tine însuți, fie nu-ți asumi provocarea și ajungi să te gândești cu nostalgie la zilele de dansator.

4. Etapa „Să zică lumea ce-o vrea, eu dansez, în pana mea!”

Am ajuns la capăt de drum. Până aici te-ai zbătut, ai trecut prin paranoia pe ringul de dans, prin munca și prin stres, și ai ajuns în punctul ideal: punctul când te distrezi și nu mai ai nici o îndoială. Fie că ai învățat 43.487 de figuri, fie că știi doar 10, lucrurile devin irelevante. Ai scăpat de gândurile negative, ai descoperit că iubești să dansezi și că asta te definește! Și asta te face să te simți mi-nu-nat!

Evrika! Ai învățat cea mai importantă lecție din viata unui dansator: dansul înseamnă distracție, libertate și bucurie de a fi. Nu te urmărește nimeni, nu-ți dă nimeni note (asta dacă nu participi cu bună știință la un concurs) și, mai cu seama, nu-ți mai pasă ție de ceea ce zic sau nu ceilalți. Atâta timp cât tu și partenera/partenerul va simțiți bine pe melodia pe care dansați, totul e perfect. Muzica să curgă!

Acestea fiind spune, que viva la salsa și noi alături de ea! 

Foto: Dana Moica

Leave a Reply